Kar Sixt Primorsko dela posebno, je predvsem to, da so si investitorji v projekt poleg športnega področja klub zamislili kot orodje za povezovanje Primorske v obsegu, ki bi presegalo košarkarske ali športne z željo povezave najmanj še do kulturnih in družbenih okvirjev. Tako smo si v klubu izbrali uradni slogan ter tudi »hashtag« za socialne medije, ki jasno nakazuje na zasledovanje povezovanja Primorske oziroma spogledovanja z ideološkim razumevanjem le-te ter košarke kot take: #vstalaprimorskakosarka oziroma Vstala primorska košarka.

Samo po sebi umevno je, da je uradna himna kluba pesem Vstajanje Primorske, katere besedilo ja avtor Lev Svetek-Zorin zapisal v kurirski karavli v Križni gori nad Colom, od koder je bilo moč videti širok pogled na Vipavko dolino, Kras in Tržaški zaliv. Besedilo je bilo sicer uglasbeno precej kasneje, in sicer leta 1968, ko je glasbo za himno ob 25-letnici splošne primorske vstaje ob padcu fašizma napisal Rado Simoniti.

Vstajanje Primorske je legendarna himna, nastala med drugo svetovno vojno, ki je simbolično poudarila osvoboditev tega dela Slovenije izpod oklepa okupatorjev. V našem klubu izjemno spoštujemo Primorsko in njeno zgodovino. To obujamo in jo dodatno še bomo z mnogimi košarkarskimi in drugimi prijemi, s katerimi smo in bomo zbudili pozornost ne le v domačem okolju, ampak tudi širše. Nimamo namreč predsodkov, želimo si biti posebni, prepoznavni, ob tem pa gojiti veliko spoštovanje do zgodovine za nas novega domačega okolja ter vseh, ki so že pred našim prihodom v Koper na Obali skrbeli za razvoj nam najljubšega športa.

 

BESEDILO PESMI VSTAJANJE PRIMORSKE

Nekdaj z bolestjo smo v sebe zaprli
svoje ponižanje, svoje gorje,
krik maščevanja na ustnih zatrli,
ga zakopali globoko v srce. 

Toda glej, planil vihar je presilen,
kot pajčevine raztrgal okov,
šinil je zopet žar novega dneva
tja do poslednjih primorskih domov.

Strojnice svojo so pesem zapele,
zrak je pretreslo grmenje topov,
širne poljane so v ognju vzplamtele,
klic je svobode vstal sredi gozdov.

Vstala Primorska si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.

 

Poleg himne smo v klubu v kontekstu umestitve kluba v primorsko okolje razvili tudi maskoto, gre za Tigra, ki je najprej zaživel v digitalni različici, v letu 2017 a je kot velika maskota zaživel tudi v realnem svetu. Kmalu načrtujemo tudi razvoj njegove pomanjšane, otrokom prijazne plišaste različice.

Za nas je zelo pomembno tudi to, da se zavedamo dejstva, da bomo z rastjo in s povečanjem prepoznavnosti postajali vse bolj vplivni in tako nedvomno vzor mlajšim rodovom. Ne le z obnašanjem in vrednotami, nanje želimo prenesti tudi vse dobro iz preteklosti, izobraževanje o tem, kaj je Primorska, kaj je pomenila in kako jo lahko dojemamo zdaj. Še bolj pomembno pa, da želimo z gradnjo pozitivnega Obalnega košarkarskega projekta graditi lepšo sedanjost in ustvarjati prijetno prihodnost, ki bo zasijala v odsevu uspehov vseh rodov naših košarkarjev ter drugih v delovanje kluba vključenih deležnikov.

300 pevcev z Vstalo Primorsko presenetilo na košarkarski tekmi

Na tekmi s Helios Suns smo na tribune skrili 300 pevcev, ki so presenetili s petjem Vstale Primorske… Nastal je video poln ponosa in čustev. 👏👏👏 MI, PRIMORCI!! #vstalaprimorskakosarka

Posted by KK Sixt Primorska on Wednesday, November 23, 2016