V polfinalu Lige ABA 2 tigri do vodstva z 1:0!

Objavljeno:

Košarkarji Sixt Primorske so v sredo v domači Areni Bonifika uspešno začeli končnico Lige ABA 2. Z 78:59 so ugnali Borac ter v polfinalnem nizu v zmagah povedli z 1:0. Prva zaključna žogica za preboj v finale jih čaka to nedeljo ob 21. uri v Čačku.

Koprski tigri, najboljša ekipa rednega dela regionalne druščine je od začetka tekme nadzorovala potek obračuna, saj tekmeci z izjemo rezultata 1:0 do konca tekme niso več vodili niti enkrat. Kljub temu so v prvem polčasu tesno dihali za ovratnik gostiteljem. Ti so se sredi 16. minute oddaljili že na deset točk naskoka (26:16), a so košarkarji Borca z nepopustljivo igro zaostanek do odhoda na glavni odmor uspeli prepoloviti (34:29).

Če je bilo številčno občinstvo v prvem polčasu bolj kot nad prikazano igro obeh ekip navdušeno nad dosežkom navijača Gašperja, ki je med obema četrtinama zadel met s sredine in osvojil nagrado podjetja Športivo v vrednosti 500 evrov, se je to po vrnitvi na igrišče kaj kmalu spremenilo. Izbranci Jurice Golemca so v obrambi še bolj strnili svoje vrste, posledično pa bolje zaigrali tudi v napadu. Med 25. in 27. minuto so na krilih tria Marjan Čakarun, Lance Harris in Žan Mark Šiško dosegli osem točk zapovrstjo ter povedli s 54:38.

A gostje iz Čačka se še enkrat več niso predali. Slabih sedem minut pred koncem tekme so se približali le na minus šest (63:57), nakar sta nalet tekmecev uspela zaustaviti Šiško ter Luka Vončina. 21-letni organizator igre je z eno izmed svojih 17 (!) podaj zaposlil slednjega, ki je zadel izza polkroga in znova dvignil krivuljo v prid koprskih tigrov. Do sredine 39. minute so ti dosegli 11 točk zapovrstjo (74:57) in nato le še mirno zaključili tekmo.

Največ točk je v dresu Sixt Primorske dosegel Američan Harris (16). Sledili so mu trije soigralci, ki so vpisali dvojne dvojčke – Čakarun (15 točk, 11 skokov; indeks 21), Marko Jagodić Kuridža (14 točk, 15 skokov; indeks 19) in Šiško (11 točk, 17 podaj; indeks 28).

Kot že omenjeno koprsko moštvo naslednja tekma polfinalnega niza, v katerem ekipi igrata na dve dobljeni tekmi, čaka v nedeljo v Čačku. V primeru izenačenja na 1:1 v zmagah bo odločilen, tretji polfinalni obračun na sporedu v četrtek, 28. marca, v Kopru. Zmagovalec para se bo v finalu pomeril z boljšim moštvom iz dvoboja med sarajevskimi Sparsi ter skopskim MZT Aerodromom. Po prvi tekmi v Bosni in Hercegovini z 1:0 vodijo Makedonci, potem ko so s košem v zadnji sekundi zmagali z 71:70. V prvo Ligo ABA bo napredoval prvak drugoligaške druščine, poraženca finala pa konec aprila čakajo dodatne kvalifikacije z moštvom Zadra.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke našim fantom za zmago. Tekmo smo v obrambi odigrali zelo dobro in domače igrišče ohranili nedotaknjeno. To je v končnicah zelo pomembno. Končni rezultat ne pove realnega stanja na parketu. Tekma nikakor ni bila lahka. Na začetku tretje četrtine smo potek dvoboja uspeli prelomiti, a nato v igri doživeli manjši padec. Z dobro obrambo in skokom smo tekmece kljub temu uspeli umiriti ter zasluženo zmagali. Zahvaliti se moram navijačem, ki so bili fantastični kot vedno.”

Žan Mark Šiško, košarkar Sixt Primorske:
“Za nami je prva polfinalna tekma Lige ABA 2, na kateri smo dosegli prvo zmago v nizu. Obračun je bil zahteven. Večji del le-tega smo nadzorovali potek igre in rezultat. V zadnji četrtini smo v igri doživeli manjši padec, a na srečo smo se pravi čas zbrali, povezali nekaj dobrih obrambnih akcij in zasluženo zmagali.”

Jovica Arsić, trener, Borca:
“Čestitke Sixt Primorski za zasluženo zmago. Gostitelji so tekmo od prve minute igrali z več energije. Mi smo v prvih 15, 20 minutah igrali dobro košarko, kar pa seveda ni dovolj za uspeh. Naša najslabša segmenta v igri sta bila skok v obrambi in obramba pod obročem. Kar je, je, ta poraz za nas ne pomeni konec sveta. Potrudili se bomo, da drugo polfinalno tekmo v Čačku odigramo bolje in zmagamo.”

Aleksa Krsmanović, košarkar Borca:
“Zavedali smo se, da nas proti ekipi Sixt Primorske čaka zahtevna tekma. Prvi polčas smo odigrali dobro, v nadaljevanju pa padli v igri. Gostitelji so zasluženo zmagali. Mi že čakamo na nedeljsko tekmo, na kateri verjamem, da se bomo pokazali v precej boljši luči.”


LIGA ABA 2, POLFINALE:

1. tekma, sreda, 20. marca:
SIXT PRIMORSKA : BORAC 78:59 (19:12, 15:17, 25:12, 19:18) [1:0]*
Sixt Primorska: Ferme 2, Henry, Harris 16, Čakarun 15 (11 skokov), Kosi, Marinković 8, Hodžić 4, Jagodić-Kuridža 14 (15 skokov), Vujasinović, Šiško 11 (17 skokov, 3 prid. žoge), Vončina 8, Čebašek.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

* izid v zmagah polfinalnega niza. Ekipi igrata na dve dobljeni tekmi.


2. tekma, nedelja, 24. marca, ob 21.00:
BORAC : SIXT PRIMORSKA

Morebitna 3. tekma, četrtek, 28. marca:
SIXT PRIMORSKA : BORAC