V državnem prvenstvu v Koper uvodoma prihaja Zlatorog

Objavljeno:

V sredo je na novo odprtem zunanjem igrišču v ljubljanskem parku Tivoli potekal žreb parov pred novo sezono državnega prvenstva. V uvodnem kolu bo člansko moštvo Koper Primorske gostilo zasedbo Zlatoroga iz Laškega. Obračun bo predvidoma na sporedu v sredo 2. oktobra.

Žreb je tokrat potekal v sklopu otvoritve novega košarkarskega igrišča pod Rožnikom, ki je bilo obnovljeno s pomočjo kapetana zlate slovenske reprezentance z lanskoletnega EuroBasketa, Gorana Dragića. Slednji je vsakemu predstavniku klubov dodelil eno izmed vrečk, v katerih so se skrivale majice s številkami, na podlagi katerih je na koncu nastal razpored prvega dela tekmovanja.

Koper Primorski, ki jo je na dogodku zastopal vodja članskega moštva Goran Jagodnik, je slovenski košarkarski zvezdnik naključno dodelil majico z enico – številko, ki je mnoge spomnila na neverjetno minulo sezono. V njej so izbranci Jurice Golemca piko na i postavili ravno v finalu državnega prvenstva, ko so brez praske osvojili tudi zadnjo, četrto lovoriko v sezoni.

Za razliko od minule sezone se bo v prvi del državnega prvenstva letos podalo devet ekip. Cedevita Olimpija bo k tekmovanju pristopila šele v drugem delu in sicer v Ligi za prvaka. V ljubljanskem klubu so namreč izkoristili novo možnost, ki moštvom, ki igrajo v dveh mednarodnih tekmovanjih, dovoljuje, da prvi del državnega prvenstva izpustijo proti finančnemu nadomestilu v višini 50.000 evrov. Prvi domači tekmeci tigrov bodo tako že omenjeni Zlatorog iz Laškega, novomeška Krka, Hopsi s Polzele, domžalski Helios Sunsi, GGD Šenčur, Šentjur, Rogaška in povratnica med elito, zasedba Term Olimia iz Podčetrtka.

Prvi del državnega prvenstva se bo zaključil v začetku februarja. Najboljših pet ekip bo napredovalo v Ligo za prvaka, preostalo četverico pa čakajo boji za obstanek. V prvo se rezultati ne bodo prenašali, moštva pa čaka dvokrožni ligaški sistem. Medtem bodo v »spodnji dom« ekipe prenesle medsebojne rezultate s prvega dela tekmovanja ter se pomerile po novem trikrožnem ligaškem sistemu. Zadnja ekipa Lige za obstanek bo izpadla v 2. SKL, medtem ko najboljši čaka nastop v četrtfinalu. Tam se jima bo pridružila še celotna šesterica iz Lige za prvaka. V četrtfinalu in polfinalu bodo ekipe igrale na dve dobljeni tekmi, v finalu pa na tri. Finalni niz je predviden za drugo polovico maja 2020.

Že septembra pa moštvo Koper Primorske čaka boj za prvo lovoriko sezone. Še drugič zapored ga bo doletela čast, da nastopi na obračunu za Superpokal Slovenije, kjer se navadno pomerila slovenski državni in pokalni prvak. Ker je v minuli sezoni obe lovoriki v svoje vitrine pospravila koprska zasedba, se ji bodo na superpokalnem dvoboju pridružili poraženci finala Pokala Spar, Hopsi s Polzele. Po letu premora bo gostiteljstvo tekme znova pripadlo novincu med slovensko prvoligaško smetano, Termam Olimia iz Podčetrtka. Dvoboj Superpokala Slovenije bo predvidoma odigran sredi septembra, točen termin še ni znan.

Goran Jagodnik, vodja članske ekipe KK Koper Primorska:
“Lani smo si zastavili visoke cilje, v novi sezoni pa bo naša naloga ta, da ubranimo čim več lovorik. Ekipa Koper Primorske v novo sezono stopa močnejša, a jo obenem čakajo zahtevnejši preizkusi. Verjamemo v nadaljevanje dobrega dela. Čas bo pokazal svoje. V novo sezono se podajamo izredno optimistični.”


POVEZAVA DO RAZPOREDA PRVEGA DELA LIGE NOVA KBM

POVEZAVA DO RAZPOREDA VSEH TEKEM