Slovenske šampione okrepil evropski prvak

Objavljeno:

Sixt Primorska je v svoje vrste zvabila prvo krepitev. V četrto leto delovanja se bo klub iz Kopra podal močnejši za slovenskega reprezentanta Žigo Dimca (212 cm, 1993).

Primorsko moštvo, ki je v zadnji sezoni v svoje vitrine pospravilo štiri lovorike (Superpokal Slovenije, Pokal Spar, Ligo ABA 2 in Ligo Nova KBM), je s prihodom Dimca začelo dopolnjevati igralski mozaik pred novo sezono, v kateri se bo merilo v kar petih tekmovanjih. Po aprilskem zmagoslavju med drugoligaško regionalno druščino izbrance Jurice Golemca jeseni čaka debi v Ligi ABA, ob tem pa bo zasedba tigrov nastopila še na slovenskem in regionalnem Superpokalu, v Pokalu Spar ter Ligi Nova KBM.

Dimec se na slovensko Obalo seli iz litvanskega prvoligaša Lietkabelisa, s katerim je nastopal v košarkarski Ligi prvakov, minuli petek pa z njim v tamkajšnjem državnem prvenstvu osvojil končno četrto mesto. Robustni center je na Baltik prestopil konec novembra. V litvanski prvi ligi je odigral 32 tekem. Na igrišču je v povprečju preživel 20 minut in pol, v katerih je 8,2 točkama dodajal 3,2 skoka.

Minulo sezono je sicer 26-letni Dimec začel pri nemškem Medi Bayreuthu, ki je bil njegova prva izkušnja izven slovenskih meja. Pred tem je v domovini branil barve Krke, Rogaške, Konjic in matičnega Zlatoroga. V dresu klubov iz Novega mesta in Laškega si je že nabiral tudi izkušnje v regionalni Ligi ABA.

Košarkar iz Prebolda je bil preteklosti član vseh mlajših reprezentančnih selekcij. Leta 2009 je s Slovenijo nastopil na evropskem prvenstvu divizije B za fante do 16 let, nato pa po dvakrat igral še za selekciji U18 (2010, 2011) in U20 (2012, 2013). V sklopu priprav na EuroBasket 2015 je bil prvič povabljen na priprave članske izbrane vrste, za katero je do danes zbral 20 uradnih nastopov in dosegel 60 točk. Sodeloval je tudi pri zgodovinskem uspehu leta 2017, ko se je Slovenija v Istanbulu okitila z naslovom evropskega prvaka.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
»Veseli nas, da smo ekipo Sixt Primorske vsaj za prihodnji dve sezoni dopolnili s slovenskim reprezentantom Žigo Dimcem. Z njegovim prihodom bo naša centrska linija še močnejša. Prepričan sem, da ima Žiga v svoji igri še precej prostora za napredek. Verjamem, da bomo s sodelovanjem zadovoljni vsi.«

Žiga Dimec, novi košarkar Sixt Primorske:
»Sixt Primorska mi ponuja priložnost, da na svoji športni poti stopim korak naprej. Ekipa ima visoke cilje, kar mi je izredno všeč. Tudi mesto Koper ponuja ugodno klimo za življenje in se nahaja precej bližje mojega doma, kot je bilo to v minuli sezoni. To so bili poglavitni razlogi, da smo sklenili dvoletno sodelovanje. V novi sezoni si želim, da pod vodstvom Jurice Golemca in ostalih članov strokovnega štaba čim bolj napredujem v igri. Naredil bom vse, da z ekipo ponovimo izjemne dosežke v zadnjem letu. Komaj čakam, da se začnejo tekme ter da primorsko navijaško vzdušje, ki sem ga v Areni Bonifika do sedaj spremljal na daljavo, začutim tudi v živo.«


OSEBNA IZKAZNICA

Žiga Dimec

Rojen: 20. februar 1993 (26 let)
Igralno mesto: center
Višina: 212 cm

Dosedanji klubi:
2010/11: Konjice
2011-2014: Zlatorog
2014/15: Rogaška
2015-2018: Krka
2018: Medi Bayreuth (NEM)
2018/19: Lietkabelis (LIT)