ZGODOVINA KK SIXT PRIMORSKA

Leta 2016 se je na slovenski Obali, natančneje v Kopru, začela pisati nova košarkarska zgodba primorske košarke. S povezavo že poprej delujočih Košarkarskega kluba Lastovka in Košarkarskega društva KOŠ Koper je v največjem slovenskem obmorskem mestu nastal Košarkarski klub Sixt Primorska, ki je pogumno zakorakal na slovensko košarkarsko sceno.

ZAČELO SE JE LETA 1997

A pojdimo lepo po vrsti. Košarkarski klub Lastovka je nastal leta 1997, in sicer v glavah in srcih mladih domžalskih košarkarjev, ki so se sprva preizkušali na rekreativni, nato pa tudi na tekmovalni ravni. Lastovka je najprej nastopila v kamniški rekreativni ligi, že naslednje leto pa se je mlada ekipa preskusila v 3. slovenski košarkarski ligi (SKL). Zanimivo dejstvo je, da so »rumeni« že leta 1998, ko so se borili za naslov prvaka 3. SKL, napolnili takratno Halo komunalnega centra, zdajšnjo Športno dvorano Domžale. V ekipi so večinoma nastopali domači košarkarji, ki so imeli na tribunah veliko podporo.

KORAK ZA KORAKOM NAPREJ

V sezoni 1998/99 je članska ekipa postala prvak 3. SKL, leto kasneje pa je že nastopala v 2. SKL. Z mislijo v prihodnosti je klub ustanovil mladinski pogon, ki sta ga vodila Matej Burger in Jure Gidrih. Prvi večji uspeh so ekipe mlajših starostnih kategorij dosegle v sezoni 2002/03, ko so se prav vse uvrstile v prvo košarkarsko ligo. Naslednjo sezono je bil klub uvrščen med deset najboljših mladinskih klubov v Sloveniji.

OD DRUGE LIGE DO FINALA POKALA SPAR

Leta 2004 se je Lastovki pridružil zdajšnji predsednik Bojan Čad, po sezoni 2009/10 pa je klubu uspel nov večji preskok, saj so se mu po osvojenem drugem mestu v 3. SKL in spletu okoliščin odprla vrata v drugoligaško konkurenco. Sledile so nove uspešne sezone. Že v prvi so se košarkarji Lastovke povzpeli do petega mesta, sledili sta tudi dve uvrstitvi na drugo mesto in v kvalifikacije za 1. slovensko košarkarsko ligo, a v slovensko košarkarsko elito se je Lastovka premierno v sezoni 2015/16, v kateri je sledil tudi največji uspeh. Moštvo Lastovke se je namreč prebilo na finalni turnir Pokala Spar in nazadnje senzacionalno izgubilo šele v dvoboju za prvaka, v katerem je bila boljša novomeška Krka.

REVOLUCIONARNA IDEJA

V omenjeni sezoni so se Domžalčani borili za obstanek v Ligi Nova KBM, boj tudi uspešno prestali, a nastopi v najboljšem slovenskem košarkarskem tekmovanju so bili za vse velik organizacijski in finančni zalogaj. Tako so se vodilni pri Lastovki sestali z Gregorjem Vugo, solastnikom podjetja Sixt Slovenija in nazadnje je bil prav Vuga, ob njem pa še Miha Debevc (drugi solastnik podjetja Sixt Slovenija) in Klemen Pur, direktor Sixta Slovenija, idejni vodja nastanka Košarkarskega kluba Sixt Primorska. Članska ekipa se je tako preselila na Primorsko, natančneje v Koper, KK Lastovka pa je z ekipami mlajših starostnih kategorij ostala v Domžalah.

UVODNA SEZONA KK SIXT PRIMORSKA

V uvodni sezoni 2016/17 so zagotovo že vsi košarkarski navdušenci v Sloveniji slišali za KK Sixt Primorsko. Od dobrodelnih akcij, do skoka oziroma bolje rečeno leta košarkarja na planiški velikanki, pa tudi petja Vstale Primorske na tribunah športne dvorane Osnovne šole Koper, povezave s KD KOŠ Koper, vse to je in bo še naprej KK Sixt Primorska. Obala je imela po dolgih letih košarkarski klub, ki je bil konkurenčen na nivoju prvoligaške konkurence. A sezona se ni zaključila tako, kot smo si vsi želeli. Članska ekipa, ki jo je vodil Aleksander Sekulić, je domače prvenstvo namreč sklenila na sedmem mestu, torej na mestu, ki ni bilo dovolj za igranje v Ligi Nova KBM za prvaka.

ŠD KOŠ KOPER

S ŠD KOŠ Koper so domači zanesenjaki Rado Krmac, Samo Miška, Matjaž Hrabar in ostali v tretjem tisočletju na noge postavili košarkarsko sredino, ki se je z dobrim delom v mlajših starostnih kategorijah v Sloveniji ne le stabilizirala, ampak postala celo resen konkurent precej večjim klubom. Tako je ŠD KOŠ Koper leta 2009 postal slovenski prvak v kategoriji U-17, iz »Koševe valilnice« pa je prišlo precej izjemnih talentov, med drugimi tudi Vlatko Čančar, Gregor Hrovat, Alen Hodžič in Jaka Brodnik.

ZGODOVINSKA SEZONA 2017/18

Pred sezono 2017/18 je na klop članskega moštva primorskih »tigrov« sedel nov glavni trener, Jurica Golemac, ki je s strokovnim štabom hitro zavihal rokave in si z ekipo septembra 2017 v Laktaših priigral mesto v Drugi diviziji Lige ABA, kar je bil takrat zagotovo največji uspeh KK Sixt Primorska. A klub se tu ni ustavil – cilji so bili pred začetkom sezone 2017/18 višji, kot sezono poprej in s pametnim delom in poletnim pristopom je bilo dosegljivo prav vse. Še posebej, ker se klub iz dneva v dan krepi na vseh področjih, tako strokovno, kot tudi organizacijsko.

Načrtno delo je namreč, med drugim, jasno vidno tudi pri mladih primorskih košarkarskih upih. Vodstvo nad razvojem igralcev mlajših starostnih kategorij na Obali v KOŠ Primorski, nekdanjemu ŠD KOŠ Koper, je namreč poleti 2017 prevzel Miro Alilović, eden od najboljših strokovnjakov za delo z mladimi v Sloveniji, nad športnim delom kluba je do konca koledarskega leta 2017 bdel Walter Jeklin, z letom 2018 pa se je iz občasnega sodelavca v prvega profesionalca kluba prelevil Matej Avanzo, nekdanji direktor članskih reprezentanc in marketinga na Košarkarski zvezi Slovenije.

In prav leto 2018 se bo z zlatimi črkami zapisalo v zgodovino primorske košarke. Na zaključnem turnirju 17. Pokala Spar v legendarni Hali Tivoli so košarkarji Sixta Primorske na polfinalni tekmi najprej ugnali Petrol Olimpijo (74:70), nato pa v nedeljo, 18. februarja, visoko, s 83:63, premagali še Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo in se na koncu veselili zasluženega prvega naslova zmagovalcev Pokala Spar v zgodovini kluba. Matic Rebec, ki je na finalni tekmi dosegel kar 28 točk, je bil na izbran tudi za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

Primorski »tigri« pa se na tej točki niso ustavili, in se ne mislijo tudi v prihodnje. V aprilu 2018 so zaigrali na finalnem turnirju Druge divizije Lige ABA, poraženi pa so bili šele v velikem finalu proti novomeški Krki, ki si je tako priigrala nastop v prvi diviziji regionalnega tekmovanja v prihodnjni sezoni.

Sezona 2017/18 se je nato za Primorce zaključila veliko prej, kot so to sami, in številni košarkarski navdušenci z njimi, pričakovali. Le zmago je bila Sixt Primorska oddaljena od uvrstitve v veliki finale Lige Nova KBM, v polfinalnem nizu pa jo je, na domačem parketu Arene Bonifika, na odločilni tretji tekmi ugnala novomeška Krka.

Zgodovinsko sezono si bodo vsi zapomnili tudi po izjemni zmagi nad Petrolom Olimpijo, 19. januarja, ko se je v Areni Bonifika zbralo blizu 2000 navijačev. Iz tekme v tekmo se je na tribunah zbiralo več in več košarkarskih navdušencev.

Košarka se je vrnila na Primorsko v velikem slogu.

Drugo poglavje košarkarske zgodbe na Primorskem je zaključeno. Prihaja sezona 2018/19 in z njo višji cilji, po katerih bodo skušali poseči primorski »tigri«.

Čas je za novo poglavje.

Čas je za KK Sixt Primorsko.


PARTNERSKI KLUBI

ŠD ŽOGICA PRIMORSKA DIVAČA

Uradna spletna stran: http://www.sdzogica-divaca.com/
Kontakt:
Facebook stran: https://www.facebook.com/SKDivaca/

 


PARTNERSKE ŠOLE

OSNOVNE ŠOLE

OŠ ANTONA UKMARJA KOPER

Naslov: Pot v Gaj 2; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.antonukmar.si/J3
Kontakt: tajnistvo@antonukmar.si

OŠ KOPER

Naslov: Cesta Zore Perello-Godina 1; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.os-koper.si
Kontakt: tajnistvo@os-koper.si

OŠ DUŠANA BORDONA SEMEDELA-KOPER

Naslov: Rozmanova ulica 21a; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.dusanabordona.si/nova
Kontakt: os.semedela@guest.arnes.si

OŠ DEKANI

Naslov: Dekani 32; 6271 Dekani
Uradna spletna stran: http://www.os-dekani.si
Kontakt: info@os-dekani.si

OŠ ELVIRE VATOVEC PRADE

Naslov: Pobeška cesta 52; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.os-ev-prade.si
Kontakt: o-prade.kp@guest.arnes.si

OŠ OSKARJA KOVAČIČA ŠKOFIJE

Naslov: Spodnje Škofije 40D; 6281 Škofije
Uradna spletna stran: http://www.sola-skofije.si
Kontakt: o-okskofije.kp@guest.arnes.si

SREDNJE ŠOLE

SREDNJA TEHNIŠKA ŠOLA KOPER

Naslov: Šmarska cesta 4; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.sts.si
Kontakt: vpis@sts.si

SREDNJA EKONOMSKA IN POSLOVNA ŠOLA KOPER

Naslov: Martinčičev trg 3; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.seps.si
Kontakt: info@seps.si

GIMNAZIJA KOPER

Naslov: Cankarjeva ulica 2; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.gimnazija-koper.si
Kontakt: info@gimnazija-koper.si

Kontaktna oseba

Alenka Škreblin

Vodja pisarne

E-pošta: alenka.skreblin@kkprimorska.si

Pošlji sporočilo