ZGODOVINA KK SIXT PRIMORSKA

Leta 2016 se je na slovenski Obali, natančneje v Kopru, začela pisati nova košarkarska zgodba primorske košarke. S povezavo že poprej delujočih Košarkarskega kluba Lastovka in Košarkarskega društva KOŠ Koper je v največjem slovenskem obmorskem mestu nastal Košarkarski klub Sixt Primorska, ki je pogumno zakorakal na slovensko košarkarsko sceno.

ZAČELO SE JE LETA 1997

A pojdimo lepo po vrsti. Košarkarski klub Lastovka je nastal leta 1997, in sicer v glavah in srcih mladih domžalskih košarkarjev, ki so se sprva preizkušali na rekreativni, nato pa tudi na tekmovalni ravni. Lastovka je najprej nastopila v kamniški rekreativni ligi, že naslednje leto pa se je mlada ekipa preskusila v 3. slovenski košarkarski ligi (SKL). Zanimivo dejstvo je, da so »rumeni« že leta 1998, ko so se borili za naslov prvaka 3. SKL, napolnili takratno Halo komunalnega centra, zdajšnjo Športno dvorano Domžale. V ekipi so večinoma nastopali domači košarkarji, ki so imeli na tribunah veliko podporo.

KORAK ZA KORAKOM NAPREJ

V sezoni 1998/99 je članska ekipa postala prvak 3. SKL, leto kasneje pa je že nastopala v 2. SKL. Z mislijo v prihodnosti je klub ustanovil mladinski pogon, ki sta ga vodila Matej Burger in Jure Gidrih. Prvi večji uspeh so ekipe mlajših starostnih kategorij dosegle v sezoni 2002/03, ko so se prav vse uvrstile v prvo košarkarsko ligo. Naslednjo sezono je bil klub uvrščen med deset najboljših mladinskih klubov v Sloveniji.

OD DRUGE LIGE DO FINALA POKALA SPAR

Leta 2004 se je Lastovki pridružil zdajšnji predsednik Bojan Čad, po sezoni 2009/10 pa je klubu uspel nov večji preskok, saj so se mu po osvojenem drugem mestu v 3. SKL in spletu okoliščin odprla vrata v drugoligaško konkurenco. Sledile so nove uspešne sezone. Že v prvi so se košarkarji Lastovke povzpeli do petega mesta, sledili sta tudi dve uvrstitvi na drugo mesto in v kvalifikacije za 1. slovensko košarkarsko ligo, a v slovensko košarkarsko elito se je Lastovka premierno v sezoni 2015/16, v kateri je sledil tudi največji uspeh. Moštvo Lastovke se je namreč prebilo na finalni turnir Pokala Spar in nazadnje senzacionalno izgubilo šele v dvoboju za prvaka, v katerem je bila boljša novomeška Krka.

REVOLUCIONARNA IDEJA

V omenjeni sezoni so se Domžalčani borili za obstanek v Ligi Nova KBM, boj tudi uspešno prestali, a nastopi v najboljšem slovenskem košarkarskem tekmovanju so bili za vse velik organizacijski in finančni zalogaj. Tako so se vodilni pri Lastovki sestali z Gregorjem Vugo, solastnikom podjetja Sixt Slovenija in nazadnje je bil prav Vuga, ob njem pa še Miha Debevc in Klemen Pur, drugi solastnik in direktor Sixta Slovenija, idejni vodja nastanka Košarkarskega kluba Sixt Primorska. Članska ekipa se je tako preselila na Primorsko, natančneje v Koper, KK Lastovka pa je z ekipami mlajših starostnih kategorij ostala v Domžalah.

UVODNA SEZONA KK SIXT PRIMORSKA

V uvodni sezoni 2016/17 so zagotovo že vsi košarkarski navdušenci v Sloveniji slišali za KK Sixt Primorsko. Od dobrodelnih akcij, do skoka oziroma bolje rečeno leta košarkarja na planiški velikanki, pa tudi petja Vstale Primorske na tribunah športne dvorane Osnovne šole Koper, povezave s KD KOŠ Koper, vse to je in bo še naprej KK Sixt Primorska. Obala je imela po dolgih letih košarkarski klub, ki je bil konkurenčen na nivoju prvoligaške konkurence. A sezona se ni zaključila tako, kot smo si vsi želeli. Članska ekipa, ki jo je vodil Aleksander Sekulić, je domače prvenstvo namreč sklenila na sedmem mestu, torej na mestu, ki ni bilo dovolj za igranje v Ligi Nova KBM za prvaka.

ŠD KOŠ KOPER

S ŠD KOŠ Koper so domači zanesenjaki Rado Krmac, Samo Miška, Matjaž Hrabar in ostali v tretjem tisočletju na noge postavili košarkarsko sredino, ki se je z dobrim delom v mlajših starostnih kategorijah v Sloveniji ne le stabilizirala, ampak postala celo resen konkurent precej večjim klubom. Tako je ŠD KOŠ Koper leta 2009 postal slovenski prvak v kategoriji U-17, iz »Koševe valilnice« pa je prišlo precej izjemnih talentov, med drugimi tudi Vlatko Čančar, Gregor Hrovat, Alen Hodžič in Jaka Brodnik.

NOVA SEZONA, NOVI IZZIVI IN PRVI USPEH

Pred sezono 2017/18 je na klop članskega moštva primorskih »tigrov« sedel nov glavni trener, Jurica Golemac, ki je s strokovnim štabom hitro zavihal rokave in si z ekipo septembra 2017 v Laktaših priigral mesto v Drugi diviziji Lige ABA, kar je po selitvi v Koper zagotovo največji uspeh KK Sixt Primorska. A klub se tu ne misli ustaviti – cilji so v sezoni 2017/18 višji, kot sezono poprej in s pametnim delom in poletnim pristopom dosegljivo prav vse. Še posebej, ker se klub krepi na vseh področjih, tako strokovno, kot tudi organizacijsko. Načrtno delo je namreč, med drugim, jasno vidno tudi pri mladih primorskih košarkarskih upih. Vodstvo nad razvojem igralcev mlajših starostnih kategorij na Obali v KOŠ Primorski, nekdanjemu ŠD KOŠ Koper, je namreč prevzel Miro Alilović, eden od najboljših strokovnjakov za delo z mladimi v Sloveniji, nad športnim delom kluba je do konca koledarskega leta 2018 bdel Walter Jeklin, z letom 2018 pa se je  iz občasnega sodelavca v prvega profesionalca kluba prelevil Matej Avanzo, nekdanji direktor članskih reprezentanc in marketinga na Košarkarski zvezi Slovenije.

In prav leto 2018 se bo z zlatimi črkami zapisalo v zgodovino primorske košarke. Na zaključnem turnirju 17. Pokala Spar v legendarni Hali Tivoli so košarkarji Sixta Primorske na polfinalni tekmi najprej ugnali Petrol Olimpijo (74:70), nato pa v nedeljo, 18. februarja, visoko, s 83:63, premagali še Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo in se na koncu veselili zasluženega prvega naslova zmagovalcev Pokala Spar v zgodovini kluba. Matic Rebec, ki je na finalni tekmi dosegel kar 28 točk, je bil na izbran tudi za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

Primorski »tigri« pa se tu ne mislijo ustaviti. Prvi del Lige Nova KBM so sklenili na prvem mestu, še vedno pa lovijo mesto na zaključnem turnirju Druge divizije Lige ABA.

Čas je za pisanje novega poglavja košarkarske zgodovine na Obali.

Čas je za KK Sixt Primorsko.


PARTNERSKI KLUBI

KD JEŽICA

Uradna spletna stran: http://kdjezica.com
Kontakt: kdjezica.ljubljana@gmail.com
Facebook stran: https://www.facebook.com/KDJezica

KK PORTOROŽ

Uradna spletna stran: http://www.kkportoroz.si
Kontakt: up.kkportoroz@gmail.com
Facebook stran: https://www.facebook.com/kosarkarskiklubportoroz

LTH CASTINGS

Uradna spletna stran: http://www.kklub-skofjaloka.si
Kontakt: kk.skloka@siol.net
Facebook stran: https://www.facebook.com/kosarkarski.loka

KK JADRAN (Italija)

PARTNERSKE ŠOLE

OSNOVNE ŠOLE

OŠ ANTONA UKMARJA KOPER

Naslov: Pot v Gaj 2; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.antonukmar.si/J3
Kontakt: tajnistvo@antonukmar.si

OŠ KOPER

Naslov: Cesta Zore Perello-Godina 1; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.os-koper.si
Kontakt: tajnistvo@os-koper.si

OŠ DUŠANA BORDONA SEMEDELA-KOPER

Naslov: Rozmanova ulica 21a; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.dusanabordona.si/nova
Kontakt: os.semedela@guest.arnes.si

OŠ DEKANI

Naslov: Dekani 32; 6271 Dekani
Uradna spletna stran: http://www.os-dekani.si
Kontakt: info@os-dekani.si

OŠ ELVIRE VATOVEC PRADE

Naslov: Pobeška cesta 52; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.os-ev-prade.si
Kontakt: o-prade.kp@guest.arnes.si

OŠ OSKARJA KOVAČIČA ŠKOFIJE

Naslov: Spodnje Škofije 40D; 6281 Škofije
Uradna spletna stran: http://www.sola-skofije.si
Kontakt: o-okskofije.kp@guest.arnes.si

SREDNJE ŠOLE

SREDNJA TEHNIŠKA ŠOLA KOPER

Naslov: Šmarska cesta 4; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.sts.si
Kontakt: vpis@sts.si

SREDNJA EKONOMSKA IN POSLOVNA ŠOLA KOPER

Naslov: Martinčičev trg 3; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.seps.si
Kontakt: info@seps.si

GIMNAZIJA KOPER

Naslov: Cankarjeva ulica 2; 6000 Koper-Capodistria
Uradna spletna stran: http://www.gimnazija-koper.si
Kontakt: info@gimnazija-koper.si

Kontaktna oseba

Tine Ružič

Predstavnik za odnose z javnostmi

+386 40-705-424
pr@kkprimorska.si

Pošlji sporočilo