Po trilerju Sixt Primorska korak od nove lovorike

Objavljeno:

Košarkarji Sixt Primorske so le še zmago oddaljeni od svojega prvega naslova državnega prvaka. Na drugi finalni tekmi Lige Nova KBM so bili v ljubljanskih Stožicah po dramatični končnici od Petrol Olimpije boljši s 76:75. Prva odločilna tekma bo na sporedu ta petek ob 18.45 v koprski Areni Bonifika.

Primorski tigri so se v prestolnici dokopali do 21. zaporedne zmage, obenem pa uspeli prekiniti urok Arene Stožice, v kateri v triletni zgodovini kluba še niso zmagali. Konec tedna bodo imeli priložnost, da v 28. sezoni postanejo peti klub, ki se bo okitil z naslovom slovenskega prvaka.  V dosedanji zgodovini so tri tekme zmagovalca dale devetkrat, nazadnje pred 10 leti. Za Sixt Primorsko bi bila to četrta lovorika v sezoni – pred tem je osvojila slovenski Superpokal, Pokal Spar in Ligo ABA 2.

Za razliko od prve tekme, ki so jo koprski košarkarji dobili z osemnajstimi točkami razlike, je bil dvoboj v Ljubljani veliko bolj izenačen. Na krilih kapetana Alena Hodžića, ki je brez zgrešenega meta (3/3 za tri, 1/1 za dve, 2/2 PM) v prvi četrtini dosegel 13 točk, so povedli s 17:7. Petrol Olimpija jih je z dobrim metom z razdalje kmalu ulovila in se z dobrim vstopom v drug polčas sredi 27. minute uspela oddaljiti na osem točk (53:45). Izbranci Jurice Golemca so za tem stopili skupaj in po trojki Tadeja Fermeta pet minut kasneje že vodili s plus 10 (65:55).

A tudi to ni bilo dovolj za miren zaključek tekme. Dve minuti in pol pred koncem so se Ljubljančani približali na 67:69, po košu Roka Badžima 38 sekund pred iztekom časa pa na 74:76. Na drugi strani je Lance Harris zgrešil met na koš, gostitelji pa so imeli na voljo napad za izenačenje ali celo zmago.

Dobre tri sekunde pred koncem si je Badžim priboril dva prosta meta. Prvega je zadel, pred izvajanjem drugega pa bil poslan na klop zaradi krvavitve na roki. Trener Ljubljančanov Jure Zdovc je namesto njega v igro poslal Dražena Bubnića, ki pri metu ni bil natančen. Odbito žogo so ujeli tigri, nad Harrisom pa je bila storjena hitra osebna. Američan v primorskem dresu je zgrešil oba prosta meta, a je tekmecem ostalo premalo časa za kaj več kot neuspešen met čez celotno igrišče.

V dresu Sixt Primorske je bil s 17 točkami in 10 skoki najboljši Marko Jagodić Kuridža. Po trinajst sta jih prispevala Ivan Marinković in Hodžić.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke fantom za zmago. Zahvaliti se moram številnim našim navijačem, ki so nas prišli podpreti v Ljubljano. Pozitivno so nas presenetili! Na tekmi v napadu nismo bili razpoloženi tako kot običajno. Tekmece smo uspeli omejiti pri njihovem skoku v napadu, sami pa na drugi strani ujeli 14 žog. Tekmo smo zmagali po zaslugi velike želje.”

Luka Vončina, košarkar Sixt Primorske:
“Za nami je zahtevna tekma. Zavedali smo se, da nam v Stožicah nikakor ne bo lahko in da bo Petrol Olimpija igrala še bolj agresivno kot na prvi tekmi. Držali smo se dogovorov, zlasti tistih okoli skoka. Pri tem smo popravili slab vtis z obračuna v Kopru. Na koncu smo na srečo zmagali.”


LIGA NOVA KBM, FINALE:

2. tekma, torek, 21. maja (Ljubljana, Arena Stožice):
PETROL OLIMPIJA : SIXT PRIMORSKA 75:76 (18:22, 14:19, 23:17, 20:18) [0:2*]
Sixt Primorska: Ferme 6, Henry, Harris 4 (7 podaj), Čakarun 8 (11 skokov), Kosi, Marinković 13 (7 skokov), Hodžić 13, Jagodić-Kuridža 17 (10 skokov), Vujasinović 2, Šiško 9 (6 podaj), Vončina 4, Čebašek.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
POSNETEK TEKME

*Izid finalnega niza. Ekipi igrata na tri dobljene tekme.


Že odigrano, 1. tekma, sobota, 18. maja (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA 79:61 (17:19, 21:16, 19:17, 22:9)
Sixt Primorska: Ferme 2, Henry 3, Harris 12, Čakarun 12, Kosi, Marinković 8, Hodžić 2, Jagodić-Kuridža 18 (7 skokov), Vujasinović 5, Šiško 7 (4 podaje), Vončina 10, Čebašek.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
POSNETEK TEKME


3. tekma, petek, 24. maja, ob 18.45 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA

Morebitna 4. tekma, nedelja, 26. maja, ob 18.45 (Ljubljana, Arena Stožice):
PETROL OLIMPIJA : SIXT PRIMORSKA

Morebitna 5. tekma, torek, 28. maja, ob 18.45 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA