Z ostrostrelcem Harrisom tigri finalni niz začeli z zmago

Objavljeno:

Sixt Primorska je z odliko otvorila boje finalnega niza Lige ABA 2, skozi katerega se želi prebiti med regionalno elito. Koprski tigri, ki se za neposredno vstopnico borijo z makedonskim MZT Skopjem Aerodromom, so prvo tekmo v domači Areni Bonifika dobili s 93:71. Finale, v katerem ekipi igrata na tri dobljene tekme, se nadaljuje že ta torek, ko si bosta ekipi ob 20. uri znova stali nasproti v Kopru.

Izbranci Jurice Golemca so tekmecem že od prve minute kazali zobe in povedli z 9:2. Sledil je delni izid gostov s 6:0 in le točka prednosti domačih v četrti minuti (9:8) ter slabe tri minute pred koncem uvodne četrtine (18:17), pred tem pa so gostje nekajkrat prevzeli tudi vodstvo. A zaključek je povsem pripadel Primorcem, ki so z domiselno akcijo in košem Ivana Marinkovića v izdihljajih 10. minute v drugo četrtino vstopili z devetimi točkami prednosti (28:19).

V preostanku prvega polčasa je koprska zasedba prednost najprej povišala na 35:21, a je gostom iz Skopja z nizom 10:0 zaostanek uspelo znižati le na štiri točke (35:31). Sixt Primorska je tudi tedaj imela pripravljen odgovor. Po zaslugi odlične obrambe je prihajala do hitrih nasprotnih napadov, s katerimi ji je uspel delni izid 9:0 za 15 točk naskoka (51:36). Z enako prednostjo so tigri nato odšli tudi na glavni odmor.

Tudi po vrnitvi na se razmerje moči na parketu ni spremenilo. Še naprej je 2000-glavo množico navduševal Lance Harris, ki je večino izmed svojih 24 točk dosegel izza polkroga (met za tri 7/10) in več kot zasluženo postal najkoristnejši posameznik tekme. V 24 minutah na parketu je za statistični indeks 25 dodal še pet skokov in štiri podaje. Odlično so ga dopolnili Marko Jagodić-Kuridža (27 minut, 10 točk, 8 skokov, 4 podaje; indeks 20), Marjan Čakarun (16 točk, 8 skokov; indeks 19) in Žan Mark Šiško (6 točk, 13 podaj; indeks 17). Tigri so sicer trojke zadevali z več kot polovično uspešnostjo (13:21) in ob tem od tekmecev zbrali kar 19 podaj več (34:15).

Po drugi tekmi bo Sixt Primorska tretjo tekmo igrala v četrtek v Skopju, kjer bo v petek na sporedu tudi morebitna četrta tekma. Peti in zadnji predvideni dvoboj finalistov je predviden za ponedeljek, 8. aprila, znova na slovenski Obali.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke fantom za odlično igro, zlasti tisto v obrambi, s katero smo na drugi strani prišli do nekaj lahkih košev, ki so nam okrepili samozavest. V torek pričakujem popolnoma drugačno tekmo, na kateri bodo tekmeci še bolj motivirani in agresivni. To je šele prva zmaga v finalnem nizu. Pred drugo tekmo nas čakata trening in analiza. Skušali bomo zadržati raven igre v obrambi s prvega obračuna, saj lahko le tako pridemo do novega uspeha.”

Alen Hodžić, košarkar Sixt Primorske:
“Glede na končni rezultat bi lahko sodili, da je bila tekma lahka, a temu nikakor ni bilo tako. Naša ekipa se je držala dogovorov in bila dobro pripravljena. Ta zmaga je šele prva stopnička do cilja, zato moramo ostati na realnih tleh in še naprej trdo delati.”

Gjorgji Kocov, trener MZT Skopja Aerodroma:
“Čestitke ekipi Sixt Primorske za popolnoma zasluženo zmago. Bila je boljša v vseh segmentih igre. Imela je visok odstotek zadetih metov, igrala ekipno košarko in agresivno obrambo. Čeprav ni veliko časa, bomo do torkove tekme skušali narediti vse, da zmagamo.”

Ljubomir Mladenovski, košarkar MZT Skopja Aerodroma:
“Tekmo smo dobro začeli, zadeli kar nekaj odprtih metov, a nato v preostanku prve četrtine tekmecem dopustili, da se razigrajo in dosegajo točke s tranzicijske igre in z razdalje. Po tako visokem zaostanku ob polčasu se je težko vrniti v igro. V finalu ni še nič odločeno. V torek nas ob 20. uri na istem mestu čaka nova tekma, na kateri bomo skušali presenetiti tekmece.”


LIGA ABA 2, FINALE:

1. tekma, ponedeljek, 1. aprila:
SIXT PRIMORSKA : MZT SKOPJE AERODROM 93:71 (28:19, 25:19, 23:16, 17:17) [1:0]*
Sixt Primorska: Ferme 8, Henry 7 (7 podaj), Harris 24 (4 podaje), Čakarun 16 (8 skokov), Kosi, Marinković 9, Hodžić 9 (6 skokov), Jagodić-Kuridža 10 (8 skokov, 4 podaje), Vujasinović, Šiško 6 (13 podaj), Vončina 2, Čebašek 2.

STATISTIKA

* izid v zmagah finalnega niza. Ekipi igrata na tri dobljene tekme.


2. tekma, torek, 2. aprila, ob 20.00 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : MZT SKOPJE AERODROM

3. tekma, četrtek, 4. aprila, ob 18.00 (Skopje, ŠC Jane Sandanski):
MZT SKOPJE AERODROM : SIXT PRIMORSKA

Morebitna 4. tekma, petek, 5. aprila, ob 20.00 (Skopje, ŠC Jane Sandanski):
MZT SKOPJE AERODROM : SIXT PRIMORSKA

Morebitna 5. tekma, ponedeljek, 8. aprila, ob 18.00 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : MZT SKOPJE AERODROM