Krmilo barke Koper Primorske prevzema Žakelj

Objavljeno:

Kljub turbulentnem obdobju Košarkarski klub Koper Primorska nadaljuje svojo pot. Po precejšnjih spremembah v članskem moštvu je na zadnji tekmi Lige ABA ekipo proti Crveni zvezdi sila uspešno vodil Andrej Žakelj, ki ostaja na čelu koprskih tigrov vsaj do konca te sezone.

Postojnčan se je kot pomočnik Jurice Golemca obalnemu klubu pridružil sredi sezone 2017/18, tudi po zaslugi njegovega strokovnega dela s košarkarji in skrbnih analiz tekmecev pa se je začel strm vzpon koprske košarkarske zgodbe. Klub je z njim v vlogi pomočnika glavnega trenerja osvojil vseh šest lovorik.

Pred prihodom na Obalo je Žakelj kot glavni trener deloval v Šentjurju, Podčetrtku, na Poljskem pri Lubinu, v sezoni 2015/16 pa Lastovko, ki se je kasneje preselila v Koper, presenetljivo popeljal vse do finala slovenskega pokalnega tekmovanja. Poleg večletnega delovanja v vlogi pomočnika trenerja ima 41-letni trener izkušnje tudi s košarkarskega parketa, saj je bil več kot desetletje aktiven košarkar na prvoligaških prizoriščih.

Četudi so bile razmere v KK Koper Primorska v zadnjem obdobju vse prej kot rožnate, celotna članska ekipa je in še vedno drži najvišjo možno raven profesionalnega pristopa k delu in branjenja klubskih barv. Fantje so le še enkrat več dokazali, da so iz pravega testa, da so igralci, ki si jih vsaka zasedba v svojih vrstah lahko le želi.

S takšnim pristopom v dosedanjem delu sezone rezultati niso izostali, prav tako ne bleščeče individualne predstave, ki so precej sedaj že nekdanjih tigrov izstrelile na radarje večjih, predvsem pa premožnejših evropskih klubov. Po Marjanu Čakarunu, Lanceu Harrisu in Marku Jagodiću-Kuridži sta nazadnje na svoja naslova boljši ponudbi prejela še Stephen Holt in slovenski košarkarski biser Žan Mark Šiško. Slednji, ob prestopu katerega bo primorski klub prejel primerno odškodnino, je bil s povprečjem dobrih 9,9 podaj na tekmo z naskokom najboljši med vsemi igralci Lige ABA, njegovih rekordnih 19 podaj v dresu Koper Primorske proti Zadru pa bo tako ali tako v regionalni eliti pustilo neizbrisen pečat. V KK Koper Primorska se vsem navedenim košarkarjem še enkrat več iskreno zahvaljujejo za njihov doprinos k vsem trenutkom uspehov. Obenem se nadejajo, da bo po njihovi poti v prihodnje stopil še kateri izmed tigrov, ki bodo branili koprske barve v preostanku te in prihodnjih sezon.

Da so fantje kljub občutno pomlajeni zasedbi izjemno lačni uspehov, se je pokazalo že na zadnji in obenem prvi domači tekmi v povsem spremenjeni zasedbi, ko je v Areni Bonifika gostovala slovita Crvena zvezda. Proti novemu delodajalcu ljubljenca koprske publike Jagodića-Kuridže, ki je z 32 leti prvič v svoji karieri dobil možnost, da se bo preizkusil tudi v elitni Evroligi, so rumeno-modri prikazali odlično predstavo. Tekmece iz Beograda so nekaj časa držali v šahu, do konca pa jih dodobra namučili, pri čemer gre velik del zaslug pripisati glasnim navijačem. Ti so tigre vseskozi vzpodbujali in tako pričarali enkratno vzdušje. Tega si koprski klub želi tudi v prihodnje. Košarka se v prvi vrsti igra zaradi ljubiteljev te igre. Le s skupnimi močmi borcev na parketu ter navijačev na tribunah se bo lahko zgodba (uspešno) nadaljevala.

Dodajmo še, da ob Žaklju v vlogi pomočnika trenerja še naprej ostaja Jan Šentjurc. Naslednji preizkus ju z njunimi varovanci čaka že to nedeljo, ko bodo gostovali v Beogradu pri Partizanu.

Andrej Žakelj, novi glavni trener KK Koper Primorska:
»Vesel sem, da smo z vodstvom KK Koper Primorska našli skupen jezik. Verjamem, da bomo sezono ob dogovorih in z vzpostavitvijo vizije, ki jih sprejeli, izpeljali uspešno. Izjemno sem vesel odziva, ki ga je naša ekipa doživela na tekmi proti Crveni zvezdi. Zbrani na tribunah so pokazali, da so pravi navijači kluba in koprske košarke. Navijanje in vzdušje v Areni Bonifika sta bila enkratna. Atmosfera je ponesla celotno moštvo, ki je s tem prejelo nekaj dodatnih atomov moči. Tega si želimo tudi na vseh prihajajočih tekmah, saj smo lahko še močnejši le s podporo navijačev.”