Košarkarski klub Koper Primorska

Košarkarski klub združuje igralce, trenerje in navijače v ljubezni do igre, spodbuja ekipno delo, razvoj spretnosti in skupnostni duh. V srcu slikovite obalnega mesta Koper v Sloveniji so bili ljubitelji košarke priča vzponu izjemnega športnega fenomena – Košarkarski klub Koper Primorska, skrajšano imenovanega KK Koper Primorska ali preprosto Koper Primorska. Ta slovenski moški košarkarski klub, ki je nastal leta 2016 z združitvijo KD Koš Koper in KK Lastovka Domžale, je hitro napredoval v resno tekmovanje. V tem članku bomo podoživeli začetke kluba, slavne čase in ambicije, da bi kakovostno košarko pripeljali v Primorsko regijo.

Začetki

KK Sixt Primorska je začel svojo pot leta 2016, ko se je KK Lastovka Domžale združil s člansko ekipo KK Koš Koper, ki je s seboj prinesla tudi obilico mladih košarkarskih talentov. V svoji uvodni sezoni na slovenskem državnem prvenstvu je ekipa pokazala svoj potencial in končala na zanesljivem sedmem mestu. Vendar pa je bil pravi preobrat še pred njimi.

Leta 2019 je klub doživel pomembno spremembo, ko se je s popolno združitvijo s partnerskimi klubi tudi uradno preimenoval v Koper Primorska.
To je označilo prelomno točko v zgodovini kluba, saj si je zastavil cilj dvigniti svoj status tako na domačih kot mednarodnih tekmovanjih. Ambicije kluba so bile vsako leto večje, saj jih je vodilo poslanstvo ponuditi vrhunsko košarko navijačem po vsej Primorski.

Dnevi slave

Vzpon KK Koper Primorske v svetu košarke je bil nič manj kot meteoritičen. Že v svoji drugi sezoni je KK Sixt Primorska z uvrstitvijo v drugo divizijo Lige ABA 2 naznanil svoje visoke ambicije, kar je bila prelomna zmaga, ki je klub postavila na mednarodni oder. Koper Primorska je s tem dosežkom utrdil položaj vitalnega stebra slovenske klubske košarke.

Vrhunec klubskih uspehov je prišel v sezoni 2018/19, ki bo večno zapisana v klubsko zgodovino. V tej izjemni sezoni je Sixt Primorska dosegel izjemen uspeh, saj je osvojil vsa tekmovanja, v katerih je sodeloval. Njegova vitrina s pokali je bila polna, ko so osvojili slovenski Superpokal, slovenski Pokal, prvenstvo ABA lige 2 in slovensko državno prvenstvo, kar je bilo štirikratno slavje brez primere. Ta osupljiv dosežek je Koper Primorsko uvrstil med izbrane evropske košarkarske velikane, ki jim je uspel tako izjemen podvig.

Posebej pomembna je bila njihova zmaga na prvenstvu Lige ABA lige v sezoni 2018/19, ki je Kopru Primorski omogočila preboj v elitno ligo. Prvič v zgodovini kluba so si zagotovili mesto v Ligi ABA 1, kar je bila pomembna prelomnica, ki je poudarila zavezanost kluba k odličnosti in njihov vedno večji potencial.

Zaključek

Košarkarski klub Koper Primorska, rojen iz združitve dveh klubov z različnimi zgodovinami, je postal simbol košarkarske odličnosti v Sloveniji in drugje. Od svojih skromnih začetkov je pot tega kluba, kjer postane domača in mednarodna košarkarska sila, dokaz predanosti, talenta in ambicij.

Ko Koper Primorska še naprej stremi k zvezdam, prihodnost obeta še več izjemnih dosežkov na košarkarskem igrišču. Zgodba kluba služi kot navdih bodočim košarkarjem in navdušencem v Primorski regiji, saj je svetel primer, kaj je mogoče doseči s skupniskim delom, odločnostjo in strastjo do igre.