Koprski tigri napravili prvi korak proti zgodovinskemu finalu

Objavljeno:

V petek se je v koprski Areni Bonifika začel polfinalni niz Lige Nova KBM. Košarkarji Sixt Primorske so gostili novomeško Krko in jo ugnali s 85:74.

Prvo priložnost za premierni preboj v finale državnega prvenstva primorske tigre čaka v ponedeljek, ko bodo ob 18.45 gostovali v Novem mestu. V primeru, da se bo tedaj do zmage dokopala Krka, bo o potniku v boje za naslov slovenskega prvaka odločala tretja tekma, ki je predvidena za sredo.

Uvodna tekma niza je bila izenačena do sredine druge četrtine, ko so se košarkarji iz Novega mesta še približali na 26:27. Zaključek prvega polčasa je nato minil povsem po notah gostiteljev. Ti so na krilih osmih točk Tadeja Fermeta v treh minutah napravili delni niz 14:1 in se oddaljili na plus 14 (41:27). S takšno prednostjo so odšli tudi na glavni odmor (45:31).

V nadaljevanju so Primorci svoj naskok tudi s pomočjo Žana Marka Šiška, ki je v končnici prve četrtine po trku ob parket igrišče zapustil s prebito brado, hitro povišali na 20 točk, največ pa so vodili sredi 30. minute, ko jih je od tekmecev ločilo visokih 27 točk (71:45). V zadnji četrtini je domači trener Jurica Golemac skušal nekoliko odpočiti svoje ključne košarkarje, a jih soigralci s klopi niso dostojno nadomestili. Krka je z nepopustljivo igro zaostanek nižala iz minute v minuto, ter se po delnem nizu 23:4 slabe tri minute pred koncem približala na 72:80. Tik pred tem je Golemac po minuti odmora na igrišče vrnil nosilce primorske igre, ki so nalet Novomeščanov rutinirano zaustavili.

V dresu Sixt Primorske sta bila s po 15 točkami najboljša Ferme (trojke 3:4) in Ivan Marinković. Točko manj je ob osmih skokih in štirih podajah dodal Marko Jagodić-Kuridža. Dvomestno točkovno bero (13) sta vpisala še Lance Harris in Marjan Čakarun.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Uvodnih 30 minut smo igrali dobro in mislili, da smo s tem končali tekmo. Krka je dala vse od sebe in se približala na majhen zaostanek. V igro smo nato vrnili nosilce igre in tekmo zaključili tako, kot je potrebno. Hvala navijačem, ki so nas glasno vzpodbujali skozi celoten obračun.”

Tadej Ferme, košarkar Sixt Primorske:
“Tja do 35. minute smo še igrali dobro, na koncu pa po mrku v igri nekoliko trepetali. Ne glede na vse na koncu šteje le zmaga. V ponedeljek se v Novo mesto podajamo po nov uspeh, s katerim bi zaključili polfinalni niz.”


LIGA NOVA KBM, POLFINALE:

1. tekma, petek, 10. maja (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : KRKA 85:74 (17:17, 28:14, 31:20, 9:23) [1:0]*
Sixt Primorska: Ferme 15, Henry, Harris 13, Čakarun 13, Kosi, Marinković 15, Hodžić 5, Jagodić-Kuridža 14 (8 skokov, 4 podaje), Vujasinović, Šiško 8 (7 podaj), Vončina 2 (3 podaje), Čebašek.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
POSNETEK TEKME

*Rezultat v zmagah, ekipi igrata na dve dobljeni tekmi.


2. tekma, ponedeljek, 13. maja (Novo mesto, dvorana Leona Štuklja):
KRKA : SIXT PRIMORSKA

Morebitna 3. tekma, sreda, 15. maja, ob 18.45 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : KRKA