15 zanimivosti iz zgodovine final državnih prvenstev

Objavljeno:

Košarkarski klub Sixt Primorska bo v tretji sezoni delovanja prvič nastopil v finalu slovenskega državnega prvenstva. Za lovoriko Lige Nova KBM se bo pomeril z ljubljansko Petrol Olimpijo, s katero ga veže kar nekaj zanimivih utrinkov iz preteklosti. Finalni niz, v katerem bosta ekipi igrali na tri zmage, se bo to soboto ob 18.45 začel v Kopru.

Pred 26 leti že košarkarski finale v Kopru

Sixt Primorska je drugo koprsko košarkarsko moštvo, ki bo zaigralo v velikem finalu slovenskega državnega prvenstva. V sezoni 1992/93 se je v boje za lovoriko uspelo prebiti tedanjemu Slovenica Kopru, ki ga je vodil lani oktobra preminuli Večeslav Kavedžija. V finalu so se košarkarji z Obale srečali ravno z Olimpijo, ki je bila na koncu v zmagah boljša s 3:1.

Se bo sedmi finale za Jagodnika končal pravljično?

Del koprske ekipe leta 1993 je bil tudi Goran Jagodnik, ki je tedaj šele dobro začenjal svojo bogato košarkarsko pot. Danes vodja moštva Sixt Primorske, ki bo dan pred tretjo tekmo finala dopolnil 45 let, je kot igralec s tremi različnimi ekipami (Slovenica Koper, Kovinotehna Savinjska Polzela, Union Olimpija) v finalu slovenskega državnega prvenstva nastopal v šestih sezonah (1992/93, 1994/95, 1996/97, 1997/98, 2010/11, 2011/12), a mu naslova nikoli ni uspelo osvojiti. Se bo sedmi poizkus naskoka na slovenski Olimp zanj končal pravljično?

Finale prvič v Areni Bonifika

Arena Bonifika, ki je v tem tednu praznovala 20 let uradnega odprtja, je gostila že številne (košarkarske) dogodke, med drugim tudi tiste na najvišji ravni. Leta 2013 je v njej gostovala ena izmed skupin prvega dela EuroBasketa, največjega športnega dogodka v samostojni Sloveniji, nazadnje pa je Sixt Primorska v njej letošnjega februarja uspešno organizirala finalni turnir Pokala Spar in ga na veliko veselje navijačev tudi osvojila. Letošnji finalni niz državnega prvenstva bo v njej potekal prvič. V sezoni 1992/93 so boji za naslov prvaka potekali v dvorani Burja na Škofijah.

Golemac pri Olimpiji začel graditi kariero

Skupna zgodovina z Olimpijo veže trenerja tigrov Jurico Golemca, ki je kot mlad, obetaven košarkar v njene vrste prestopil leta 1997 in zanjo (najprej kot član druge članske ekipe, vmes pa bil za sezono posojen k Slovanu) igral do leta 2002. Z njo je osvojil dva naslova slovenskega prvaka (sezoni 2000/01 in 2001/02).

Zdovc Golemčev soigralec in trener

V dveh (1999/00, 2001/02) izmed petih sezon v slovenski prestolnici je Golemac slačilnico pri Olimpiji delil tudi z njenim današnjim trenerjem Juretom Zdovcem. Košarkarska pot ju je nato združila še leta 2009, ko je slednji že presedlal med trenerje in slovensko reprezentanco vodil na EuroBasketu na Poljskem. Slovenija je tedaj tudi z Golemčevo pomočjo osvojila izvrstno četrto mesto.

Čakarun in Vončina že osvojila slovenski Olimp

Izmed današnjih košarkarjev Sixt Primorske se dvojec že lahko pohvali z naslovom slovenskega prvaka. To je v sezoni 2015/16 v dresu Heliosa uspelo Luki Vončini in Marjanu Čakarunu. Še več, krilni center je bil na koncu izbran za najkoristnejšega košarkarja finalnega niza, potem ko je na štirih tekmah proti Zlatorogu v povprečju igral skorajda 35 minut in v tem času 19 točkam dodajal 7,8 skokov.

Primorci za izenačenje 25 let starega rekorda

Sixt Primorska v tretjem letu obstoja igra sanjsko sezono. Do danes ni izgubila niti ene odločilne tekme in tako v žep pospravila že tri lovorike – Superpokala Slovenije, Pokala Spar in Lige ABA 2. Obenem je trdno odločena, da v svoje vitrine doda še tisto, ki ji kot edina s slovenskih parketov še manjka – naslov državnega prvaka. S četrto lovoriko bi izenačila dosežek Smelt Olimpije iz sezone 1993/94, ko je ta osvojila obe domači lovoriki, evropski pokal prvakov in srednjeevropsko superligo.

Visoka uspešnost

Do finalnega niza državnega prvenstva je primorsko moštvo odigralo že 64 tekem in na njih zabeležilo neverjetnih 57 zmag. Drugače povedano, bili so uspešni več kot 89-odstotno.

Več kot dva meseca brez poraza in 19 zaporednih zmag

Od zadnjega poraza koprske zasedbe je minilo že več kot 70 dni. Nazadnje so 7. marca klonili v rednem delu Lige ABA 2 pri beograjskemu Dynamicu, od tedaj pa nanizali 19 zaporednih uspehov.

Trdnjava Bonifika padla le enkrat

Več kot polovico zmag so košarkarji Sixt Primorske v dosedanjem delu sezone dosegli v domači Areni Bonifika. Izmed 33 tekem so jih dobili 32. Izmed gostujočih zasedb se je zmage v njej na zadnji tekmi prvega dela državnega prvenstva (12. februar), ki rezultatsko nobeni izmed ekip ni prinašala ničesar, veselila le novomeška Krka.

Tigri še brez skalpa v Areni Stožice

V triletnem obstoju Sixt Primorske se je ta z Olimpijo pomerila 13-krat in v skupnem seštevku premore zmago več (7:6). Koprčani so izkupiček popravili predvsem v tej sezoni, ko so na šestih tekmah zmagali petkrat. Edini poraz so zabeležili 2. novembra lani, ko so bili tekmeci na domačem parketu boljši z 81:61. To je bil za tigre najhujši poraz na medsebojnih tekmah, obenem pa jim tudi v tretjem poskusu ni uspelo osvojiti Arene Stožice, saj so vse dosedanje gostujoče zmage dosegli v Hali Tivoli.

Kosi 13/13

Jan Kosi je edini košarkar, ki je odigral prav vseh 13 dosedanjih dvobojev med Sixt Primorsko in Olimpijo.

Šiško in Vončina pri Olimpiji

Pri Olimpiji sta v mlajših selekcijah nastopala danes ključna člena zasedbe Sixt Primorske, Žan Mark Šiško in Luka Vončina. Oba sta manjšo priložnost dobila tudi v članskem dresu – prvi na eni tekmi državnega prvenstva v sezoni 2013/14, slednji pa devetkrat štiri leta poprej. Tedaj je kot 18-letnik za kratko stopil na parket tudi na dveh izmed petih tekem finalnega niza, ki ga je s 3:2 na koncu dobila Krka.

Primorci 13. v zgodovini

Sixt Primorska bo v soboto postala 13. ekipa, ki bo nastopila v finalu slovenskega državnega prvenstva. V dosedanjih 27. sezonah je v njem največkrat zaigrala Olimpija – 24-krat, z devetimi nastopi ji sledi Krka, s po štirimi moštvi iz Laškega in Domžal, po dvakrat sta se za naslov borila Slovan in Rogaška, enkrat pa Postojna, Koper, Maribor, Krško in Šentjur.

Največkrat prvaka dale 4 tekme            

V samostojni Sloveniji so finale državnega prvenstva 10-krat odločile štiri tekme. Devetkrat je bil prvak znan po najkrajši poti, s tremi tekmami, a nazadnje pred 10 leti. Najdaljši finalni niz s petimi tekmami smo spremljali osemkrat.